Avem o grămadă de asistați social, dar firmele nu găsesc muncitori: e mai convenabil să primești ajutoare, decât să te deranjezi pentru 2.000 de lei
România se confruntă cu un veritabil paradox – avem sute de mii de asistați social, de șomeri, de tineri fără nicio ocupație, dar firmele spun că nu găsesc muncitori și își trag obloanele din acest motiv.
Acest paradox poate fi explicat doar prin faptul că omului îi e mai comod să stea degeaba și să primească ajutoare, care sunt destul de consistente, decât să se deranjeze să plece la muncă pe un salariu minim pe economie de 2.000 de lei.
De ce să mergi la muncă, din moment ce statul își dă fel și fel de ajutoare, să te scoată din sărăcie
Conturăm această concluzie după ce aflăm că oamenii de afaceri francezi se plâng de faptul că efectiv companiile care au intrat pe piața românească pentru a derula aici diverse afaceri se lovesc de lipsa de muncitori. Criza forței de muncă e atât de adâncă, încât mulți francezi au pus lacătul pe ușa prăvăliei, pur și simplu. Dacă n-are cine să-ți ocupe posturile de lucru vacante, n-ai cum să ții o afacere pe picioare.
„Sunt și investitori care există, își doresc să rămână și să crească, dar care ne-au ridicat problema unei capacități de a participa la licitații internaționale.
Un criteriu care li se fixează este stabilitatea forței de muncă. Putem să atragem muncitori non-UE, dar ne trebuie acele resurse pe care să ne putem baza pe termen lung”, apreciază Adela Jansen, vicepreședinte Camera Franceză de Comerț, Industrie și Agricultură din România (CCIFER).
De când a apărut și situația schimbării fiscalității în România, oamenii de afaceri francezi au o misiune și mai dificilă și își doresc să aibă parte de predictibilitate și stabilitate în cel mai scurt timp. Să nu știi ce te așteaptă în plan fiscal peste una, două sau trei luni este o provocare pe care firmele n-o pot duce, predictibilitatea fiind principalul element de care are nevoie un manager care desfășoară un business, în absolut orice domeniu ar activa acesta.
„Măsurile actuale (de creștere a taxelor n.r.) ne dorim să fie cât mai repede clarificate”, a subliniat Jansen.